Freedom
In Loving memory of Tim Brion aka IRIE ILODICA ...

Freedom

Irie Ilodica

€ 27,95
  • 2 x LP
Label
Irie-I Productions
PICK-UP AT SHOP / FREE SHIPPING FOR ORDERS WITHIN BELGIUM AND EXCEEDING € 100 (FYI: we notice delays at Bpost which are out of our hands, if you want to be a 100% sure about delivery date, best choose pick-up) / Shipping costs are dependent on various factors and are calculated in your shopping cart. Add this item to your cart to see the shipping cost. Or pick up your order at our store in Ghent.

Description

In Loving memory of Tim Brion aka IRIE ILODICA. Limited edition. 500 released

Reggae.be, artikel Andreas Peeters & Rubi Roots

Er gaat sinds maandag een schok van verdriet en verbazing door de Belgische reggaescène: we verloren één van onze moedigste krijgers. Tim Brion, onder dubbers gekend als Irie Ilodica, heeft ons verlaten. Op 27-jarige leeftijd is Tim uit het leven gestapt.

Ik herinner me de eerste keer dat ik Tim aan het werk zag tijdens een sessie van Black Pearl Soundsystem, zo'n zeven jaar geleden. Jah Mike timmerde in die tijd dapper aan de weg in een godvergeten biker club in de Westhoek, waar je ongestoord kon blazen zonder Babylon aan de deur te mogen verwachten. Vaak stond Tim er naast de control tower met zijn melodica en legde hij een dikke laag Augustus Pablo over de meditatieve dubs van Jah Mike. Ook MC's Missing Link en Rudy Roots waren in die tijd geregeld op de afspraak, de drie wisselden af en vulden elkaar wonderwel aan. Word, sound and power.

In een scene waar veel mensen vooral goed zijn in platen opleggen, speakers stapelen en om onduidelijke reden aan knopjes van pre-amps draaien, viel Tim meteen op. Als Irie Ilodica er bij was wist je dat er vibes op komst waren. Wat een geluid kwam er uit die kleine gestalte! "Him likkle but him talawa!", zouden ze in Jamaica zeggen: Tim smeet zich elke keer voluit in de muziek. Ik zie hem nog tijdens een set met Crucial Alphonso zijn longen zo hard leegblazen dat hij bijna van zijn stokje ging. Om muziek te maken had hij geen stroom of speakers nodig: aan zijn melodica en een mic had hij genoeg. Zijn gedrevenheid, virtuositeit en onmiskenbare talent deden de rest. Hij werd een graag geziene gast bij sessies overal in het land.

Ooit legde een selector van Ionyouth me uit dat de dubversies in een sessie meer zijn dan enkel een rustpunt tussen twee vocals: het is een moment dat de luisteraar alleen is met zichzelf. Het is pas in de versions dat de boodschap van Rastafari echt kan inzinken, wanneer er niets anders meer is dan de muziek en I&I. Op dat moment dat de ziel zich naar binnen keert, was Irie Ilodica als een vis in het water. Virtuoos improviserend liet hij je met zijn militante melodieën alle hoeken van de kamer zien. Soms werd zijn innerlijke vuur een uitslaande brand en liet hij de massive opveren, loodrecht omhoog richting higher heights. Er zijn niet veel performers die wat ze vanbinnen voelen ook kunnen projecteren op een publiek. Tim kon dat. Wie op Bandcamp de twee albums beluistert die hij uitbracht in eigen beheer (op Irie I Productions) hoort een begaafd artiest met een groot groeipotentieel. Een multi-instrumentalist die niet alleen alle partijen zelf inspeelde, maar de tracks daarna ook zelf afmixte. 

Als gitarist speelde Tim destijds bij Irie Lion uit Vilvoorde, waarbij hij ook backing vocals deed, en 90 procent van de nummers componeerde, en samen met Ginjah stond hij mee aan de wieg van 18inch sound. De Unification jams in Gent, waarbij hij dan weer drummer was, waren één en al magie, en worden - symbolisch genoeg - sinds kort terug nieuw leven ingeblazen. 'Timmy' zou vanaf januari terug komen meedoen, op keys deze keer, om maar te illustreren wat voor een geniale muzikale duizendpoot hij was. Als producer verdient hij zijn plaats tussen bekendere Belgen als Crucial Alphonso, Kingston Echo, Unlisted Fanatic en Puraman. Maar Tim was meer dan een bedroom producer die in zijn eentje aan dubs zat te knutselen: getuige daarvan zijn vele vruchtbare samenwerkingen in de studio met hartsvrienden Echo Vault, Forward Fever en Jahmbassador. Hij was ook een zeer gewaardeerd bandlid bij onder andere Jah Embassy en recenter de Spellbreakers. Het is doodjammer dat deze muzikale bron nu opdroogt.


Ilodica, jij was puur vuur en er waren er geen twee als jij. En toch altijd "humble": nooit heb ik je kunnen betrappen op snoeverij. Altijd weer die rustige, lieve gast die voortdurend grappen maakte. Deze vrijdag in de Vooruit had één groot irie kerstfeest moeten worden, maar dit is een grote domper op de feestvreugde. De Spellbreakers zullen er een nieuwe single spelen waar jij nog de toetsen voor hebt ingespeeld. We zullen je muziek niet snel vergeten, daarvoor brandde jouw vlam te sterk.

Wie dichter bij je stond weet dat je persoonlijk door een donkere periode ging. Toch is het moeilijk te bevatten dat een positieve geest als jij zo'n harde beslissing heeft genomen. Soms zijn de vrolijkste mensen vanbinnen ook heel droevig. Helaas zitten mensen zoals jij in dit hardvochtig tijdsgewricht vaak in de hoek waar de klappen vallen.

Hopelijk zie ik je terug op de eeuwigdurende sessie in the sky, waar jij als vanouds zal blazen zonder ophouden. Dat Jah Light je gids mag zijn op je reis tussen de sterren. Sterkte aan je ouders, je familie en je vrienden.

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan contact opnemen met de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be.


Tracklist

A

  • 1.Can't School Me (Melodica Cut)
  • 2.Can't School Me Dub
  • 3.Don't Judge Verse 1
  • 4.Don't Judge Verse 3
  • 5.Save The Tree Verse 1

B

  • 1.Save The Tree Verse 3
  • 2.Blazin Verse 1
  • 3.Blazin Verse 3
  • 4.Dreadwise Verse 1
  • 5.Dreadwise Verse 5

C

  • 1.Mystical Journey
  • 2.Journey In Dub
  • 3.I N I (Extended Mix)
  • 4.Hungry Lion (Extended Mix)

D

  • 1.Self Confidence
  • 2.Self Confidub
  • 3.Tim's Piano
  • 4.Verse 2
  • 5.Dreadical Dance (Extended Mix)

You might also like

Shopping bag